Mülakatlarda Beden Dilini İyi Kullanmak

Mülakatlarda özellikle beden dili, iş başvurularında o aşamaya kadar gelinmesinin ardından, dikkat edilmesi gereken en önemli tutumların arasında yerini alıyor. Neler anlattığınızdan ziyade, diksiyonunuz ve beden diliniz önemlidir. İşin türüne bağlı olarak diksiyona özen gösterilebileceği gibi, beden dilinin iyi ve yerli yerinde kullanılması da anlatımı kuvvetlendirecektir. Özgeçmişinizin değerlendirilmesinin ardından mülakata çağırılıyor olmanız nedeniyle, o aşamaya kadar gelmenizi sağlayabilecek bir özgeçmişe sahip olduğunuz anlamına geliyor.

Bağıra bağıra konuşmak, gereksiz mimikler yapmak yerine, doğal bir şekilde davranmak ve anlatımı destekler nitelikte az miktarda beden dili kullanımı yeterli olacaktır. Kaş hareketleri, jestler, el kol pozisyonu, ellerin veya kolların bağlı halde durmuyor olması, bacak bacak üstüne atılmamış olması, öne eğik bir şekilde durulmaması son gerece önemlidir.

Mülakatlarda Oturuş ve Duruş Pozisyonu

Mülakatlarda özellikle kendinden emin, CV bilgilerini doğrular şekilde, nitelikli ve işi yapabileceği konusunda herhangi bir problem oluşturmayacağı anlaşılabilen kişiler seçiliyor. İşe ilk seviyeden başlıyorsanız, mülakata gittiğinizde bacak bacak üstüne atmanız doğru olmayacaktır. Fakat bir yönetici olarak işin başına getirilmek isteniyorsanız, bu durumda kendinizden daha emin bir tutumda olmanızın herhangi bir zararı olmayacaktır.

Mülakatta Jest ve Mimik Kullanımı

İş başvurularında, işyerindeki statünüzün yükselmesini sağlayacak olan mülakat görüşmelerinde birbirinden farklı, yazılı olmayan kurala dikkat edilmesi gereklidir. Karşınızdaki kişi, sizi direkt olarak bu davranışlarda bulunmanız konusunda herhangi bir uyarıda bulunmayacaktır. Mülakatlarda en çok yapılan hataların başında, jest ve mimik kullanımıyla ilgili problemler geliyor.

Sürekli olarak gülmeye çalışan, ortamda komik bir durum olmasa dahi, sırıtmak olarak tanımlanan terimdeki haliyle gülen bir kişinin ortamda yaratacağı duygu, mutluluk olmayacaktır. Aksine, gereksiz ve yanlış zamanda aşırı bir şekilde yapılan gülümseme nedeniyle tamamen gergin bir ortamın oluşmasına sebebiyet vermek mümkündür.

Mülakata başlamak amacıyla ortama girdiğinizde, yetkili kişi geldiği zaman ayağa kalkmak ve elini sıkarken ufak bir şekilde gülümsemek yeterli olacaktır. İlerleyen dakikalarda ise sohbet esnasında, cevaplar arasında şakalar yapmaya çalışmak ve çok ciddi durmak arasındaki ince çizgiyi aşmamalı, orta kararda durmalısınız.


İlginizi çekebilecek blog yazılarımız

Diksiyonun Kariyerinizde Etkisi

Diksiyonun Kariyerinizde Etkisi

SS Finans ile kariyerinizi yönlendirin

Bilgilerinizi bize bırakın, biz sizi arayalım.